Onze historie
Landgoed De Boom is goed herkenbaar als een zeer afwisselend en gaaf gebleven coulissenlandschap tussen Leusden, Woudenberg, Achterveld en De Glind. Het landgoed kent een gevarieerd landschap met landschapselementen zoals geriefhoutbosjes, houtwallen, elzensingels, poelen, bloemrijke graslanden, heidepercelen enzovoorts. In dit cultuurlandschap voelen zich vele dieren zoals ree, das, boerenzwaluw, steenuil en ijsvogel thuis, maar ook amfibieën zoals de ringslang, salamander, hazelworm en diverse soorten kikkers komen veelvuldig voor. Van groot natuurlijk belang zijn de tegen Leusden gelegen Schoolsteegbosjes en het natuurgebied Groot Zandbrink nabij Achterveld.
De ontstaansgeschiedenis van het landgoed is ook interessant. De westelijke delen maken met name deel uit van de ontginningen Hohorst, Bieshaar, Hamersveld, en Leusbroek. De ontginning van de moerasgebieden in dit deel van de Gelderse vallei vond vooral in de tweede helft van de 12e eeuw plaats en werd geleid vanuit het klooster dat rond het jaar 1000 op de Heiligenberg gevestigd werd.
Bekijk de pagina Historie voor meer informatie.
De provincie Utrecht heeft een mooie video gemaakt over het landgoed. Klik op deze link om deze op YouTube te bekijken.
Het oostelijke deel van het landgoed begint bij de ontginning Asschat en gaat dan over in een kampenlandschap. De meeste boerderijen en huizen op het landgoed hebben luiken met de herkenbare “Boomblauwe” kleur, soms met witte spiegel, geïnspireerd door het familiewapen van juffrouw Annie.
Het landgoed beslaat circa 1.166 hectare. Op het landgoed bevinden zich naast de twee buitenplaatsen nog 16 agrarische pachthoeves, ruim 60 woningen (huur en erfpacht) en diverse andere bijzondere en historische gebouwen. Op het landgoed zijn 28 objecten aangewezen als Rijksmonument.
Bekijk via deze link de documentaire over Landgoed De Boom die is gemaakt en uitgezonden door RTV Utrecht. De Historische Kring Leusden heeft hieraan meegewerkt.
Bekijk de pagina Buitenplaatsen voor meer informatie.